Tabellae Baebiae


tabella

De la mà de la Gens Baebia Saguntina coneixerem el dia a dia d'una família romana.

En concret, Grattia Maximilla, esposa de Lucius Baebius Hispanus, recull els seus pensaments i vivències en unes tauletes perquè romanguen sempre en la memòria col·lectiva.

A través de jocs, activitats, explicacions i fitxes podreu aprendre moltes coses de la vida dels saguntins en època romana.

La tauleta comença amb un text narrat en primera persona per la mater familias de la domus Baebia, al qual li seguiran propostes d'activitats sobre el tema de cultura clàssica treballat en la unitat.

Aquestes activitats, mes de 180, amb format de fitxes independents, seran de reflexió i consolidació de l'après, però també hi haurà unes altres de caràcter més lúdic, manipulatives, creatives i fins i tot passatemps.

Van assenyalades amb xicotetes icones, un papir per a les de reflexió, un escultor, per a les manipulatives, un xiquet descansant al costat d'unes columnes per als passatemps i uns actors per a assenyalar aquelles activitats més creatives en les quals podem deixar volar la imaginació.

tabella I

TABELLA I: De Domo Baebia ( La casa Baebia en Saguntum)


En aquesta tabella Grattia Maximilla descriu la domus Baebia , situada al costat del temple de Diana, en la pujada al fòrum i al teatre saguntins. Es presenten una sèrie de recursos didàctics relacionats amb aquesta informació.


Autores: Charo Marco i Amparo Moreno


tabella II

TABELLA II: Tempus fugit (Un dia amb els Baebii Saguntini)

En la tabella II, Grattia Maximilla ens parla sobre com discorre un dia a la casa Baebia, les activitats quotidianes de tots els membres de la família i els instruments de mesura del temps que utilitzaven per a saber l'hora.
Coneixerem millor al seu fill Lucius Baebius Fulvius que es presenta com candidatus a les eleccions.
Autores: Charo Marco i Amparo Morenotabella III

TABELLA III: De Ludis Romanis (Un dia de jocs)

En aquesta tauleta veurem com eren els jocs i els joguets infantils dels xiquets i xiquetes romans amb els quals s'entreté la xicoteta Baebia Fulvia, i altres jocs d'atzar que agraden a totes les edats.
Ací veureu que tampoc hem inventat res en el tema lúdic i que continuem divertint-nos com fa dos mil anys.

Autores: Charo Marco i Amparo Moreno


tabella IV

TABELLA IV: De superstitionibus (Les supersticions)

En la tauleta IV coneixerem alguns secrets de la màgia i les supersticions dels nostres Baebis, què poden fer o quins amulets utilitzen per a conjurar els perills de l'enveja i el mal d'ull.
Seran la nostra matrona Grattia Maximilla i la seua esclava Lydia els qui ens il·lustraran en aquest tema i podrem comprovar quina herència tenim en aquest àmbit a través d'activitats i lectures.

Autores: Charo Marco i Amparo Moreno


tabella V

TABELLA V: De militaribus (Una visita inesperada)

En aquesta ocasió Grattia ens parla d'una visita molt interessant la de Caerealis qui ens introdueix en el món militar, en els seus diferents aspectes: la vida diària en el campament, l'alimentació, la duresa de les jornades de marxa, l'armament i equip dels soldats.
Amb les activitats que us proposem sobre el text aconseguirem entendre millor la vida del miles romanus, conéixer les seues armes de defensa i atac i fins a preparar-nos un berenar d'estil castrense.

Autores: Charo Marco i Amparo Morenotabella VI

TABELLA VI: De indumentis (Preparant els vestits per a la festa)


En la tauleta VI Grattia ens explica quin tipus de vestit és l'adequat per a cada edat i ocasió, ens parla de teixits, colors i també els complements imprescindibles per a ser una perfecta convidada o amfitriona. Ens dirà com va vestit el seu espòs el senador Lucius Baebius Hispanus, amb la seua túnica laticlavia i la toga praetexta.

Autores: Charo Marco i Amparo Morenotabella VII

TABELLA VII: De ludo litterario (Records de l’ escola)

En aquesta tauleta ens anem a escola amb el nostre mestre Lucius Aelius i coneixerem com escrivien i calculaven els xiquets a les escoles romanes.
També veurem els diferents suports d'escriptura que usaven en altres àmbits de la vida quotidiana com tauletes, papir, ceràmica, pedra i fins i tot les parets perquè igual que ara servien per a la comunicació.
Autores: Charo Marco i Amparo Moreno


TABELLA VIII: De opere musivo (Visita a les obres del nostre triclini)

tabella VIII

En la tauleta VIII coneixerem el món dels artistes musivaris i la bellesa i dificultat de les seues magnífiques creacions.
En la domus Baebia elaboraran un gran mosaic sobre Dirce i les quatre estacions que impressionarà als qui ho vegen al llarg dels segles.
Per a treball del musivari és necessari molta paciència i concentració
Autores: Charo Marco i Amparo Moreno


tabella IX

TABELLA IX: De deis deabusque (Sobre els déus i deesses romans)


Grattiaens parla en aquesta tabella IX dels seus déus i deesses, herois i divinitats menors i les festes religioses que celebren en el seu honor al llarg de l'any de manera pública o privada. El personatge que ens presenta és Cornelius Restitutus el pontifex, amic de nostra gens Baebia.

Autores: Charo Marco i Amparo MorenoTABELLA X: De convivio cum Baebiis (De banquet amb els Baebis) tabella X

Comencen els preparatius per al banquet, Grattia ens explica amb detall en què consistirà, els plats i les exquisideses que es presentaran per a celebrar les eleccions. En el banquet coneixerem a Caius Voconius, gran amic de la família i convidat d'honor que està guanyant renom amb les seues composicions teatrals. Amb les activitats aconseguireu recordar millor els aliments dels romans i els seus gustos culinaris.
Autores: Charo Marco i Amparo Moreno


tabella XI

TABELLA XI: De thermis (Un dia en les termes)


Amb Grattia en la tabella XI acudirem a les termes per a arreglar-nos per al banquet. Ens acompanyara l'esclau Theomnestus encarregat de cuidar els nostres objectes personals que deixem en el apodyterium. Gaudirem del bany en les termes i d'altres cures relaxants i estètiques en les diferents sales. Finalment en la nostra domus, completarem el nostre aspecte amb la nostra ornatrix que farà que lluïm esplèndids en aquesta vetlada.

Autores: Charo Marco i Amparo Moreno


tabella XII

TABELLA XII: De spectaculis (Anem d'espectacles)


La campanya electoral no està completa si no es realitzen espectacles, de teatre, de circ o d'amfiteatre. En aquesta ocasió, Grattia ens parlarà de tots els preparatius necessaris perquè el seu fill tinga una campanya que es recorde per molt de temps i li done la publicitat adequada per a arribar a tots els votants de la ciutat. De la seua mà visitarem els edificis, coneixerem les seues parts i les activitats lúdiques que es realitzaven.

Autores: Charo Marco i Amparo Moreno