Horari de l'aula

Horari de l'aula:

de 9 a 14.30 hores

Horari d'atenció alumnes:

de 9:30 a 14 hores

Dies:

de dimarts a divendres. El dilluns tancat al públic per a tasques administratives d´organització interna de l'Aula, atés que el teatre, fòrum i museu no estan oberts.

Normes bàsiques

La visita a l' Aula té un plantejament obert en el que segons el nombre d'alumnes i els seus interessos es poden fer distintes activitats: que podem incloure un o dos tallers i compaginar-los amb el recorregut per Sagunt amb la visita al museu, teatre, fòrum, Domus dels Peixos, Via Portici i Museu de l´escena grecollatina.

Els destinataris d’ aquest projecte educatiu són principalment els alumnes de Primària, ESO, Batxillerat i F.P.A dels centres públics, concertats i privats.

Nombre màxim d'alumnes a l'Aula: 50. Els grups més nombrosos han de fer coincidir tallers i itinerari.

Preu per taller i alumne: 3 euros.

Preu itinerari: 2 euros, excepte la Domus dels Peixos i la Via Porticus que costen 1 €.

INSCRIPCIONS I TERMINIS

Inscripció: S'haurà d'emplenar el següent formulari

Els terminis d' inscripció:

Els responsables de l'Aula comunicaran al centre sol·licitant si ha sigut acceptada la seua sol·licitud i concretaran nombre d'alumnes i professors, taller, data i hora de la seua visita.

Les activitats a realitzar a l'Aula i l' itinerari es negociaran directament amb el centre educatiu a la inscripció.

Tallers didàctics

CURS 2022/23

Oferta educativa

En aquest enllaç us presentem l'oferta educativa per al curs 2023/24 amb la llista d'activitats i preus

Fitxa tècnica

En aquest enllaç encontraràs la fitxa tècnica de cadascun dels tallers didàctics que oferim aquest curs acadèmic

Oferta Educativa

En la Saguntina Domus Baebia hem volgut plantejar els tallers didàctics com una recreació històrica, donant vida a diferents personatges que van existir a finals del S. I, principis de l'II d.C a la ciutat de Sagunt i que els coneixem gràcies a les inscripcions conservades en la localitat.

Es tracta d'una família molt destacada de Sagunt, la gens Baebia, encapçalada pel pater familias, Lucius Baebius Hispanus amb el qual ens endinsarem en la vida familiar, cultural, política i religiosa.

De la seua mà acostarem el món clàssic als xiquets i joves visitants de la Domus Baebia a través de la realització de les activitats quotidianes dels membres de la família (rituals religiosos, banquets, festes, costums, treballs,..)

És importatnt comentar que els personatges històrics seleccionats són reals, no ho és, no obstant això, la relació que hem establit entre ells, excepte dos casos (Baebia Fulvia, filla i Oppia i Eros que són matrimoni). Són molts els personatges perquè són molts els tallers i hem volgut que tots estiguen representats des del principi en la Domus.


LA NOSTRA RECREACIÓ i LA SEUA APLICACIN EN LA DOMVS BAEBIA


AETATES HOMINIS

Taller de les etapes de la vida: infància i matrimoni

La gran família Baebia està formada per homes, dones i xiquets de totes les edats. Són ells els que ens narraran les característiques pròpies de la seua edat i els ritus de pas per a continuar creixent i madurant, com són el naixement, la infància, la presa de la toga viril, el matrimoni, el carrera política, el treball i finalment, la vellesa.

En el taller ens centrem en el moment de la infància o en el del matrimoni, segons haja sol·licitat el centre participant. En tots dos plantejaments es recreen tots els rituals relacionats amb ell. Finalment s'elabora un anell natalici o de compromís matrimonial.

Accedir quadern didàctic


ANTIQVA ORNAMENTA

Taller de joieria antiga.

En aquest taller es podrà fer un recorregut per la botiga de l'orfebre Marcus Caecidius, aurifex de la Via Sacra de Roma. A través del treball dels diferents artesans del taller coneixeran l'extracció dels materials, eines, tècniques de treball i veuran rèpliques precioses de joies.

L'activitat consisteix en l'elaboració d'una xicoteta peça de bijuteria romana.

Accedir quadern didàctic


BALNEA ET UNGVENTA

Taller d'higiene i cosmètica en l'antiguitat.

Popilia Rectina serà la nostra protagonista. La seua inscripció es troba en l'escalinata de l'Església de Santa María, va ser esposa de Voconi Romà i va morir a la primerenca edat de 18 anys.

Amb ella visitarem unes termes, aprendrem els seus costums higiènics i ens endinsarem en els secrets de la bellesa en el món antic.

Els alumnes que realitzen el taller d'higiene i cosmètica confeccionaran unes sals de bany aromàtiques amb olis essencials.

Accedir quadern didàctic


CIRCVS ROMANVS

Taller sobre les carreres del circ.

L'auriga de la factio roja, Eutyches, la inscripció que es troba a Tarragona, ens comptarà com eren els espectacles de carreres en el circ, les factiones i la seua organització. Recrearem una carrera de carros, explicant les funcions de tots els components de la factio, no sols de l’ auriga, per a conéixer la importància del treball en equip.

Finalitzarem la nostra carrera elaborant una palma de vencedor, símbol de glòria i fama.


CVRSVS HONORVM

taller sobre la carrera política a Roma..

Lucius Baebius Fulvius, el fill major de la domus es presenta com a candidat en les futures eleccions a edil. Té com a model a seguir al seu oncle patern Marcus Baebius Crispus bon coneixedor del món de la política. La seua experiència en les campanyes polítiques ens ajudarà a entendre el complicat món de les institucions i magistratures romanes i el seu funcionament. En el taller l'alumnat representarà les diferents magistratures i elaboraran el conegut SPQR en diferents formats segons l'edat.


DE RE COQVINARIA

Taller de de cuina romana antiga.

La nostra protagonista és Grattia Maximilla,, domina de la Domus Baebia. La coneixem a través d'una inscripció que es troba en el MAM d'Onda. De la seua mà aprendrem a organitzar un banquet perfecte, la sala, el menú, el servei, etc.

L'alumnat serà el protagonista del banquet i en finalitzar, elaborarà un amulet culinari amb els aliments coneguts pels romans que tenien una simbologia màgica o protectora o unes sals aromatitzades basades en la recepta clàssica del gastrònom Apici.

Accedir quadern didàctic


HORAE ET DIES

Taller sobre sobre la mesura del temps en l'antiguitat.

El protagonista és Lucius Aemilius Gallus, pontífex. En el museu i com a pedestal a l'estàtua de l'home togat podem veure la seua inscripció. Gràcies a ella sabem que va ser fill de Severa i de Lucius i que va exercir totes les magistratures del cursus honorum saguntí. De totes elles ens interessa en la seua faceta de Pontifex, a més a més de la seua mà coneixerem la distribució dels dies fastos i nefastos, de les cerimònies, les festivitats religioses.

L'alumnat coneixerà les maneres de mesurar el temps en rellotges, calendaris, festes i l'organització d'un dia qualsevol en la vida d'un senador romà. En finalitzar elaborarà un rellotge de sol de disc horitzontal.

Accedir quadern didàctic


FIBVLAE

Taller sobre indumentària..

Baebia Megale, és la protagonista. La seua inscripció està desapareguda, només ens queda una il·lustració amb serps i flors de sis pètals, que alguns estudiosos relacionen amb els misteris dionisíacs.

Nostra lliberta convidarà a l'alumnat a viure en primera persona una experiència única, representar a les diferents classes socials del món romà i la seua vestimenta.

En finalitzar el taller es confecciona una bulla en cuir, que és l'amulet propi de xiquets i joves romans.

Accedir quadern didàctic


KERAMIKÉ

Taller de ceràmica grega.

Amb el servus Balbus gaudirem d'un passeig per un taller de terrisseria saguntí, en concret el de Matern. Amb ell aprendrem en procés de fabricació d'una peça de ceràmica, passant per totes les fases, extracció del material, preparació, tècniques de treball, etc… Finalment ens centrarem en la decoració d'un plat de ceràmica de figures negres sobre fons roig

Per a saber més podeu realitzar aquestes activitats o accedir al quadern didàctic


OFFICINA MVSIVARIA

Taller de mosaics romans.

El protagonista és Perissoterus, un artista musivari d'origen grec que en Itàlica va fer un mosaic en el qual podem llegir el seu nom i que està en el Museu d'Itàlica. Per a la nostra recreació és l'artista musivari ambulant contractat per la família Baebia per a la realització del mosaic de Dirce.

L'alumnat coneixerà el procés i les tècniques de l'elaboració d'un mosaic en l'antiguitat. En finalitzar l'explicació, s'elaborarà un mosaic d'estil opus tessellatum, amb materials actuals.

Per a saber més podeu acudir a aquest recurs didàctic o al quadern didàctic


MILITARIA

Taller sobre la vida militar.

De mans del millor amic del fill primogènit de la família Baebia, Marcus Acilius Fontanus, la seus inscripció es troba en el museu històric de Sagunt, ens endinsarem en les curiositats de l'exèrcit romà: el procés d'allistament, l'entrenament, l'equipament, les armes defensives i ofensives, etc.

Després del passeig virtual pel món militar, l'alumnat elaborarà un tauler portàtil de del joc tres en ratlla.

Accedir quadern didàctic


GLADIATORIA

Taller sobre el món dels gladiadors.

El nostre protagonista és Marcus Baebius Crispus, la seu inscripció es troba en el museu saguntí.

Els participants en aquest taller podran descobrir el dia a dia d'un gladiador, la seua vida a l'escola de gladiadors, el seu armatura, la seua manera de combatre, la seua destinació final,... a través de la recreació simbòlica d'una lluita de gladiadors. Serà l'atzar qui designe al vencedor i marcarà el futur dels participants.

Els participants en el taller elaboraran un punt de llibre amb un graffiti romà d'un gladiador.


MYTHOI

Taller de mitologia grecoromana.

La protagonista és Oppia Montana. La seua inscripció està en el museu de Sagunt. És una inscripció magnífica sobretot pel material, marbre de Paros de color groc. En la nostra recreació és nodrissa dels xiquets des del seu naixement fins a la pubertat, els ha cuidats a tots dos amb cura i els vol com als seus fills. Ens recordarà les narracions mítiques amb les quals entretenia, divertia o atemoria els xiquets.

En aquest taller seguint la narració de la genealogia dels déus l'alumnat recrearà la família olímpica donant vida ells mateixos a les diferents divinitats fins a tindre el seu propi Olimp.

Accedir quadern didàctic


SCHOLA

Taller sobre els suports d'escriptura en el món romà.

El nostre protagonista Lucius Aelius Caerialis, que coneixem a través d'una inscripció que es troba en el Antiquarium de Sagunt, ens narrarà com eren les etapes educatives en l'antiga Roma i quins els suports utilitzats.

L'alumnat aprendran a escriure amb els instruments romans: calamus et papyrus, amb la lletra romana rústica típica dels grafittis pompeians.

Accedir quadern didàctic


UN DIA AMB ELS BAEBIS SAGUNTINS

Taller sobre la vida quotidiana de la família Baebia Saguntina.

Basant-nos en l'epigrafia saguntina presentem a la família Baebia i les seues activitats diàries.

En aquest taller es coneixeran tots els membres de la Família Baebia Saguntina, des del pater familias fins a l'esclau més fidel. Cadascun dels alumnes es transformarà a través del vestuari en un vertader romà, això sí, la Deessa Fortuna serà la que decidisca quin personatge Baebio serà.

Per a conéixer més als Baebis saguntins entra en aquest enllaç


VRBS

Taller sobre la fundació d'una ciutat romana.

El nostre àugur Marcus Tettienus ens explica els rituals religiosos necessaris per a fundar una ciutat, així com les infraestructures bàsiques: aqüeducte, ponts, termes, mercats, clavegueram,...

Amb l'alumnat anirem reproduint els ritus sagrats i creant una ciutat ex novo. El taller acabarà amb l'elaboració de la moneda commemorativa del naixement de la nova ciutat a manera de pin.


UN DIA AMB BAEBIA FULVIA

Taller sobre la jornada d'una xiqueta romana del segle I

En el taller coneixem la jornada d'una xiqueta romana del segle I d C des que s'alçava fins que es ficava al llit, alimentació, higiene, escola,jocs perquè puguen descobrir la pervivència en l'actualitat de molts costums antics. En finalitzar elaboren un xicotet tauler de joc portàtil.

Accedir a la informació del taller


HÈRCULES

Taller sobre a genealogia i les aventures d'Hèrcules

A través de la narració de la genealogia i les aventures d'Hèrcules l'alumnat serà conscient de la gran petjada del mite en el nostre entorn, llegendes fundacionals, iconografia, literatura,... l'activitat consisteix a realitzar amb goma eva i cartolina un punt de lectura inspirat en les gestes de l'heroi.

En aquests enllaços trobareu l'accés al text en llatí de les llegendes d'Hèrcules i a diferents activitats en castellà, valencià i llatí, que estan inserides sobre la imatge del mosaic de Lliria dedicat a l'heroi.

Fabulae Faciles de F. Ritchie
Activitats


LVCERNAE ROMANAE

Taller sobre la fabricació de les llànties d'oli

Tras fer un recorregut pel naixement, evolució, parts i formes de les llucanes, l'alumnat participant podrà viure en primera persona el procés de fabricació dels llums d'oli, elaborant amb l'ajuda d'un motle, una peça de fang, que és una rèplica de llànties originals de diferents moments històrics i estils.

Accedir a la informació
Activitats


Tallers amb altres entitats

AMB EL MUSEU DE L'ESCENA GRECOLLATINA

En col·laboració amb el museu de l'Escena Grecollatina es pot realitzar un taller didàctic sobre la Tragèdia Grega.

LOCALITZACIÓ

Casa dels Berenguers, c/ Sagrari s/n a Sagunt

Tot el que en el museu s'exposa és fruit dels molts anys d'investigació, estudi i, sobretot, experiència i pràctica escènica de Gemma López i José Luis Navarro. El material escenogràfic així com diversos dels objectes i molt especialment dels vestits que es mostren han sigut utilitzats pels actors en la representació de diverses tragèdies. No són doncs pures peces de disseny. En conseqüència la seua viabilitat i el seu maneig estan sobrada i degudament contrastats. La font bàsica d'inspiració és la ceràmica grega, el document icònic bàsic, per a intentar recrear -no exactament calcar o reproduir- els elements escènics bàsics del teatre grec. Els autors sempre han pretés recrear les tragèdies, no adaptar o renovar o rellegir mites antics. Aqueixa és una tasca perfectament lícita i encomiable, però és una altra tasca, per més que amb freqüència se'ns vol fer creure que és la mateixa. Posar en escena hui una tragèdia grega escrita en el segle V a. C., exigeix abans de res, no sols un respecte al text, sinó als elements constitutius de l'espectacle i a tots els codis culturals i estètics grecs concordes a l'època en la qual es van crear les obres.


AMB L'AJUNTAMENT DE SAGUNT

En col·laboració amb l'ajuntament de Sagunt, la Domus Baebia oferta la visita als jaciments de la Via del Porticus i la Domus dels Peixos. En aquest enllaç teniu informació.

Itinera

ITINERARI GUIAT PER LA DOMVS BAEBIA

La Domus Baebia oferta les visites guiades al fòrum, al teatre o al museu històric.

En aquest enllaç teniu informació sobre SAGVNTVM ROMANVM i en aquest altre sobre els espectacles públics.

Com a activitat d'avaluació teniu aquesta Escape room


ITINERARIS EN COL·LABORACIÓ AMB ALTRES ENTITATS

En col·laboració amb l'ajuntament de Sagunt, la Domus Baebia oferta la visita als jaciments de la Via del Porticus i la Domus dels Peixos. En aquest enllaç teniu informació.